Hoogsensitief ouderschap, dit zijn jouw superpowers!

Hoogsensitief ouderschap, dit zijn jouw superpowers!

Hoogsensitief ouderschap, dit zijn jouw superpowers! 2000 2000 Atelier Mayura

Naast ons dansachtergrond en onuitputtelijke liefde voor de wereld, hebben wij – Josephine en Loura – nog iets in gemeen: wij zijn beide hoog sensitief. Door onze sensitiviteit ervaren we heel intens alles wat we meemaken, the good ánd the bad. En dat brengt op alle vlakken in het dagelijks leven (leer)momenten met zich mee, zo ook in het ouderschap.

Hoog sensitiviteit is een eigenschap die bij ongeveer 20% van de mensen voorkomt. Interessant is, dat hoog sensitiviteit een erfelijke eigenschap is. Dus als jij HSP bent, is er ook een (grotere) kans dat je kind dat ook is. Daarom moedigen we iedereen aan, moeders en vaders, om hun sensitiviteit te onderzoeken en voor zich te winnen. Want een bewuste ouder is een gelukkiger ouder.

Wanneer jij weet waar je krachten liggen kun je ze inzetten om je leven te beteren. Hetzelfde geldt voor je gevoeligheid, als jij weet hoe je het kunt inzetten en kunt koesteren – kun je ook je leven een stuk plezieriger maken.

Hoog gevoelige personen kenmerken zich o.a. door (meer) bewust te zijn van subtiele signalen in zijn omgeving, beïnvloed te kunnen worden door stemmingen van anderen, maar ook bijvoorbeeld een rijk en complex innerlijke belevingswereld.

Twijfel je of je HSP bent? Expert en grondlegger op dit gebied, Elaine Aron, heeft een vragenlijst ontwikkeld waarbij je een idee kunt krijgen van de intensiteit van jouw hoog gevoeligheid.
Deze test kun je hier doen.
Ook heeft ze speciaal een test ontworpen voor ouders die proberen te evalueren of hun kind hoog sensitief is.
Deze test kun je hier doen.

Goed, terug naar de superpowers van hoog sensitieve ouders. Want ja, door HSP te zijn én ouder zijn sommige momenten nog prachtiger dan we ooit hadden gedacht… maar zijn er nog andere krachten die we kunnen inzetten?

  1. Het voelen van de emoties van je kinderen kan je ondersteunen in de keuzes die moet maken en kan je dus begeleiden in de zorg die verleent voor je kind. Gebruik je superpower om aan te voelen wat kind nu nodig heeft, een time-out, een knuffel, een fles… etc. Je mag vertrouwen op je gevoel en intuïtie.
  2. Neem je kinderen mee naar de plek waar jij rust vindt wanneer hier ruimte voor is. Of je nu liever een yoga sessie doet in woonkamer of een zwetende work-out, een lange wandeling door de natuur of wilt schrijven. Neem je kind mee of doe het waar je kind bij is. Vaak vinden kinderen het prachtig om betrokken te worden bij wat je aan het doen bent of gaan ze vanzelf meedoen. Wanneer je zelf meer rust ervaart, zal dit zeker een positieve reactie opleveren bij je kind.
  3. Aan creativiteit en fantasie geen gebrek, dat komt goed van pas! Kinderen zijn al gauw creatief gestimuleerd, ze hebben soms een beetje hulp en een zetje in de juiste richting nodig. Dit zal je in allerlei situaties goed van pas kunnen komen.
  4. Je bent intuïtief, durf dit te gebruiken. Wil je iets op een andere manier doen omdat het op dat moment toch echt beter voelt, ook als je niet meteen kunt verklaren waarom? Durf hier gehoor aan te geven, het kan prachtige momenten opleveren.

Wij denken dat deze vier punten jou een fantastische ouder maken. Mom, dad you’ve got this! Maar vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen. Wanneer jij goed voor jezelf zorgt zal je kind en het hele gezin hiervan profiteren.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? En ook meer inzichten over de uitdagingen, dan verwijzen wij je met liefde naar het boek  ‘Hoog Sensitieve Ouders’, ‘Het Hoogsensitieve Kind’ door Elaine Aron en ‘Hoogsensitief ouderschap’ door Bieke Geenen.

X Atelier Mayura

LEES VERDER

50 andere manieren om ‘ik hou van je’ tegen je kind te zeggen

50 andere manieren om ‘ik hou van je’ tegen je kind te zeggen 1080 1080 Atelier Mayura

11x Gender neutrale baby kamer inspiratie

11x Gender neutrale baby kamer inspiratie 1080 1080 Atelier Mayura

Net bevallen? Wat nu?

Net bevallen? Wat nu? 1080 1080 Atelier Mayura

      error: Content is protected !!