3 Dingen je kan doen om de mentale ontwikkeling van je kind te bevorderen

3 Dingen je kan doen om de mentale ontwikkeling van je kind te bevorderen

3 Dingen je kan doen om de mentale ontwikkeling van je kind te bevorderen 1080 1080 Atelier Mayura

Het is dankbaar om te zien dat de wereld (eindelijk) zijn ogen meer lijkt te openen voor mentale gezondheid en dat het steeds minder taboe wordt om erover in gesprek te gaan en aan te kaarten. Maar er valt nog veel te winnen en juist daar ligt een grote kracht. Een kracht bij jou als ouder om een liefdevolle basis aan je kind mee te geven.

Wij geloven dat het enorm belangrijk is om aandacht te geven aan de mentale gezondheid van je kind, omdat ze kwetsbaarder zijn. Ze zijn nu eenmaal meer beïnvloedbaar zijn en minder veerkrachtig. En daarom is het net belangrijk om hier vaker bij stil te staan en deze bewustwording te laten wortelen.

Benut de kracht van engaged observation

Vaak wanneer we met anderen praten denken we dat we aan het luisteren zijn terwijl we eigenlijk alleen maar aan het wachten zijn op een mogelijkheid om zelf aan het woord te zijn. In onze gedachten zijn we bezig een antwoord of reactie te formuleren om meteen te kunnen reageren als er een stilte valt.

Maar met ”engaged observation” probeer je echt te begrijpen en te voelen wat de ander probeert te communiceren. Door op deze manier echt naar je kind te luisteren bouw je een diepe en liefdevolle band met ze, en dit kun je blijven doen met je kind (op welke leeftijd dan ook).

Wees waakzaam met je telefoongebruik rondom je kinderen

Phone addiction is een serieus probleem in onze huidige, moderne wereld. En wanneer we constant aan ons telefoon geplakt zijn kan dit een negatieve impact hebben op onze kinds’ (mentale) welzijn. Niet alleen gaat er waardevolle tijd verloren waar je anders samen met hen zou kunnen zijn, het kan je kind ook een gevoel van vervreemding geven. (Met het risico dat ze het gedrag ook later zullen overnemen)

Bovendien, wanneer kinderen voelen dat ze niet gezien of gehoord worden gaan ze aandacht zoekend gedrag vertonen, die wij vaak als volwassen als vervelend ervaren. Maar wanneer we de tijd investeren om – in eerste instantie – begaan en met gevoel te reageren op de behoeftes van ons kind kunnen we een situatie creëren waarbij het kind niet (of minder) de behoefte voelt om met lego te gooien om aandacht te vragen.

Onderschat of belemmer nooit de kracht van spel

Wanneer kinderen spelen zijn ze eigenlijk aan het werk. Wat misschien ‘simpel’ lijkt voor ons, zoals bijvoorbeeld schooltje spelen, is eigenlijk een complex proces waarbij het kind zijn inbeeldingsvermogen gebruikt om een verhaal te creëren. Wanneer mogelijk, moedig je kind aan door enthousiasme en interesse te tonen in hun spel. Dit soort mentale exploratie zal nieuwsgierigheid wekken over de wereld om zich heen en bijdragen aan een meer betrokken gevoel met de (wijdere) omgeving.

En onthou, jouw mentale gezondheid is ook heel belangrijk, voor jezelf en om er voor je kind/omgeving te kunnen zijn. Dus vergeet niet om ook die welverdiende en benodigde self-care in te plannen en in jezelf te investeren. You’ve got this!

X Atelier Mayura

LEES VERDER

50 andere manieren om ‘ik hou van je’ tegen je kind te zeggen

50 andere manieren om ‘ik hou van je’ tegen je kind te zeggen 1080 1080 Atelier Mayura

Bevallingstas, DÉ checklist

Bevallingstas, DÉ checklist 2000 2000 Atelier Mayura

Hoe kun je het kaartendeck implementeren in jouw werk als Birth-Worker?

Hoe kun je het kaartendeck implementeren in jouw werk als Birth-Worker? 1080 1080 Atelier Mayura

11x Gender neutrale baby kamer inspiratie

11x Gender neutrale baby kamer inspiratie 1080 1080 Atelier Mayura

      error: Content is protected !!