Adem

Lief mens, adem! Sta jezelf toe om volledig in dit moment en in je lijf te zakken. Adem is letterlijk een levenskracht, en wanneer je die heel bewust inzet, kun je de kracht ervan ook écht gaan voelen. Je adem is tevens je kompas. Voel je stress of negatieve gevoelens? Voel dan eens wat het met je ademhaling doet.

 

Daarnaast staat adem ook metafoor voor ruimte. Hoe kun jij meer ademruimte voor jezelf creëren? En hoe kun je meer ruimte in jezelf creëren? Hier zijn enkele tips: ademen, yoga/dansen, comfortabele en warme kleding dragen, wat spullen verplaatsen/opruimen.

 

Ademhalingsoefening:
Hierbij de uitnodiging om een aantal keer diep in en uit te ademen. Heb je wat langer de tijd? Geef jezelf dan het cadeautje om de “golden thread breath” te oefenen.

Deze ademhalingsoefening is fijn om te gronden, pijn te verstillen, te ontspannen, en is daarnaast je grote vriendin tijdens de bevalling.

De “golden thread breath,” oftewel de gouden draad ademhaling, is een ademhalingsoefening die gericht is op een extreem lange uitademfase. Veel vrouwen gaan in de eerste fase van de bevalling al heel natuurlijk en instinctief op deze manier ademen. Door deze manier van ademen kalmeert je parasympathisch zenuwstelsel, oftewel, je lichaam en geest ontspannen.

Oké, hoe dan?

Allereerst, vind een comfortabele houding. Dit kan zowel liggend als zittend zijn. Het kan tevens helpen om één hand op de buik te leggen en de andere op de borst. Sta jezelf toe om van tevoren even te gapen om je kaak goed te ontspannen. Voor nog meer ontspanning kun je je ogen sluiten.

Bij de inademing via je neus laat je je buik vollopen met lucht. Dit kun je ‘’controleren’’ door heel bewust je ademhaling te voelen met je handen.

Bij de uitademing is je mond een heel klein beetje geopend, je lippen ontspannen. Adem heel zacht en gecontroleerd uit, met de visualisatie alsof er een gouden draad uit je mond ontspint. Zonder te forceren, probeer je de uitademing steeds langer en langer te rekken.

Je kunt deze ademhalingsoefening zo lang doen als je wilt, wat voor jou comfortabel is. Vanzelfsprekend kun je ook een affirmatie koppelen aan het ritme van de ademhaling.

      error: Content is protected !!