Ik ontspan tussen de weeën door

Het ontspannen tussen de weeën door is een mooi focuspunt tijdens de bevalling. Tijdens de weeën worden de spieren in het lichaam gespannen om de baby naar buiten te brengen. Dit vergt veel energie van de moeder en kan leiden tot vermoeidheid en stress. Door tussendoor te ontspannen, kan het lichaam herstellen en op krachten komen voor de volgende wee. Bovendien helpt ontspanning bij het verlagen van angst en stress. Stress of angst activeert de aanmaak van adrenaline, wat juist voorkomen moet worden, omdat het de productie van belangrijke bevallingshormonen zoals oxytocine en endorfine remt, vooral in de ontsluitingsfase.

 

Deze affirmatie benadrukt het belang van ontspanning en versterkt het vertrouwen in het eigen lichaam. Het geeft aan dat het lichaam van nature in staat is om de bevalling aan te kunnen en dat ontspanning daarbij een sleutelrol speelt.

 

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt ontspannen. Hieronder vind je een lijstje ter inspiratie:

  • Ademhalingsoefeningen: Het helpt vooral als je deze goed hebt geoefend van tevoren. Volg hierin je gevoel!
  • Massage: Vraag je bevallingspartner om je te masseren.
  • Warmte: Denk aan een warme douche, bad of een kruik.
  • Beweging: Probeer elke 20 minuten te blijven bewegen of van houding te veranderen. Wandelen, traplopen, heen en weer wiegen, op een bal zitten – doe wat goed voelt voor jou.
  • Meditatie, affirmaties of visualisaties: Concentreer je op een rustgevend beeld of denk aan iets positiefs.
  • Geluid: Luister naar rustgevende muziek, natuurgeluiden of ontspannende stemmen.
  • Humor: Zoek afleiding en probeer tussendoor een beetje te lachen, zo lang als je kunt.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke bevalling anders is en dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet voor de andere werkt. Het hebben van een fijn geboorte team en een bevallingsplan kan ook voor rust zorgen. Blijf altijd openstaan voor verandering.

      error: Content is protected !!